Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Takács János - Gyakorlati Önismereti Foglalkozások

Egyéni és csoportos önismereti lelki tuning, fejlesztés

A hisztérikus zöldszemű szörny

"Féltékeny vagyok? Nem igaz. De miért titkolózol folyton? Hova mész? Miért ilyen ruhában mész? Kikkel beszélgetsz? Ki ez az új nő/férfi a Facebookon, aki folyton lájkolgat? Nem vagyok féltékeny, csak nagyon kíváncsi és érdekelsz. Mondom NEM VAGYOK FÉLTÉKENY. Najó, az vagyok, de megvan az okom is rá, ok nélkül nem érzek ilyet. Te miattad van, mert így viselkedsz, nem mondasz el mindent." - huh még végiggondolni is izzasztó, fájdalmas, feszült.

zoldszem-feltekenyseg.pngÉltél már át ilyet? Szerepeltél már ilyen jelenetben? Azt hiszem egy ilyen szituációnak bármelyik oldalán is vagy, az egyáltalán nem megnyugtató. Főleg, mert egy idő után mindkét fél sértettnek fogja érezni magát.

Egyszer régen azt olvastam egy könyvben: "ha biztos vagy magadban és igazat beszélsz, akkor az mindent legyőz. A szerelem és szeretet, az igazság mindent legyőz." Ez egy elég nagy csapda, azóta rájöttem.

MIÉRT IS MONDOM EZT? Attól, hogy tudod mit miért csinálsz, még nem biztos, hogy kitartó, erőteljes ostromlással, zaklatással, féltékenykedéssel nem tudják ezt az igazság "falat" áttörni. Mert át lehet törni bármit. Mindenkinek vannak fáradtabb órái, napjai, amikor bejuthat az a kis hangya. "Bakker, én rontottam el valamit?"

Mondhatom úgy is, hogy kitartó piszkálással bárkit ki lehet hozni a sodrából. Kihozni a sodrából? Ez azt mutatja, már a mondás is, hogy a megszokott igazságos és őszinte útjából eltérítik. Igen, van ilyen.

Mi van itt vajon ezek mögött a gusztustalanságig eljutó haragos feszültségek mögött? Titkok? Valódi okok? Valódi a másikra kenhető és a másik miatt történő okok?

elso-benyomas.jpgRészben igaz, hisz amikor a férfi és nő egymásra talál, akkor valami összehozza őket, ami lehetséges, hogy első körben a külsőre összpontosul, hisz mindenki azt látja meg először. Aztán ahogy megismerik egymást egyre több olyan paraméter jöhet elő, ami valamire emlékeztet: anyukára, apukára, vagy épp a hiányukra, vagy korábbi kapcsolatra, vagy egy fájdalmas filmre...és még rengeteg mindenre. Mindenki másképp reagál és elég sok variáció van, ami a tudatalatti tartalmakat illeti. A hisztérikus titokzatos zöldszemű szörny tulajdonképpen nem más, mint egy tudatalatti berögzülés, egy ERŐ, egy mozgatórugó, ami ha életre kel, akkor elég nehéz a fejét venni.

Megnyugtatni? Nem lehet.
Megmagyarázni? Nem lehet. Kimagyarázni pláne nem.
Mesélni-mesélni-mesélni és kielégíteni? Azt sem lehet, mert akkor még több kérdés vetődik fel.

Valójában az igazi vad féltékenység hasonlóképp működik, mint egy átok. Ha a féltékeny ember piszkálja az áldozatát, és feszegeti a témát, akkor, az "áldozat" sarokba van szorítva, hiszen belekerül egy játékba, amiből nyertesen nem lehet kikerülni. Ha csendben van, akkor az a baj, ha beszél, akkor az. Ha támadásnak veszi, akkor az a baj, ha viccnek, akkor az. Ha nem veszi komolyan, akkor az is baj, ha sokat beszél és magyarázkodik, akkor pedig az, mert még több és több kérdés merül fel a féltékeny férfi vagy nő fejében.

MÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉGISSSSS...akkor mi a megoldás?

Valamelyik félnek elege lesz az ilyen jellegű helyzetekből. Ez a legtöbb esetben az, akit betámadnak. Innét sokféle út vezet kifelé. A lélek és személyiség fejlettségétől függően sokféle lehet. Pár példát mondok:
- lezárja a sértett fél a beszélgetést és kilép ebből a játszmából azzal, hogy visszapasszolja a felelősséget,
- külső segítséget keresnek, olvasnak, terápiás foglalkozásokra járnak, fejlesztik önismeretüket,
- addig veszekszenek, amíg vége lesz az egésznek,
- kifelé kezd nézegetni a sértett fél és keresi azt a másik embert, akivel normális életet élhet, ami akár a megcsalásig is elfajulhat,...

Még sorolhatnék rengeteg végkifejletet, de áttérek inkább arra, ami minden esetben megoldás lehet, ha a felek hajlandók őszintén magukba nézni:

Nézz magadba, hisz a féltékenység oka soha nem a külvilágban keresendő és nem a másik az oka, nem más ember felelős érte, hanem TE MAGAD! - Itt most könnyen érhetne támadás azoktól, akik a féltékeny oldalon állnak, hisz ők azt érzik, hogy ami bennük van, az VALÓSÁGOS és nem tudnak a képtől szabadulni, hogy őket átverik, megcsalják, kihasználják. Részben igazuk is van. De kérdem én: megoldott ez a hozzáállás bármit is eddig? Magába nézett valaha, hogy esetleg ez egy irreális félelem és tényleg csupán RÁVETÍTÉS az egész?

Rávetítés, kivetítés, projekció

projekcio-zen-tarot.pngSokat használjuk mostanában ezeket a kifejezéseket, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van a fogalommal. A férfiakban és nőkben is ott él egy kép, egy családi minta, egy minta a nemi szerepekről - tehát a férfiról és nőről, apáról és anyáról. Így benned is van egy ilyen. A kivetítés azt jelenti, hogy amikor találkozol egy emberrel, akkor nem az ő valódi érzéseit, cselekvéseit, motivációit, gondolatait látod magad előtt, hanem azt, amit látni akarsz, amit rávetítesz, pl. édesapád vagy édesanyád viselkedéseit. Ha a másik fél valami hasonlót tesz, akkor biztosan ugyanaz lesz, mint régen, mert Ő IS UGYANOLYAN. (A képet az Osho féle Zen tarot kártyából vettem - jól mutatja, hogy mást lát a férfi és a nő egymásról, mint a valóság. Önbecsapás)

Talán, ha nyitottabb vagy és időnként fejlődési jelleggel magadba nézel, akkor több lehetőséget és választ is találhatsz. A legjobb és leggyorsabb kiút a féltékenységből, ha megkérdezed magadtól: mi van, ha igazat mond és én láttam rosszul? Ez egy fontos kérdés. Bár tudom, itt jöhetnek még azok a válaszok az ember gondolataiba, hogy "de én már hányszor hittem és hányszor mondták nekem ezt, hogy rosszul látom, aztán mindig megszívtam, naiv voltam". Hehe, ilyen az élet.

Elárulok egy titkot

Megteheted, hogy folyton kételkedsz, bizalmatlankodsz és arra hivatkozol, hogy "de múltkor is átvertek és előtte is". De tegyük fel most nem akarnak átverni. Képzeld el, hogy most őszinte veled a másik. Most ehhez tedd hozzá, hogy féltékeny vagy, és a másik őszinte. Mi lesz a vége? Feszültség, veszekedés és akár szétválás. Miért? Itt nem azért lesz, mert igazad volt, hanem azért, mert makacskodtál és okoskodtál, ráadásul irreális képekre alapozva.

A hit, remény, bizalom nyitottsággal jár. A makacskodás és "de a múltkor is így történt" hozzáállás pedig megkeményít és csak önmagadnak okozol fájdalmat, bezárkózást, ...ez pedig az elmagányosodáshoz vezet majd.

Maradt még kérdés? Folytatom a héten tovább, hisz ez egy kimeríthetetlen téma. Ha minden jól megy, akkor holnap jön a következő.

Addig is kellemes cikk csócsálást, filozofálást, és magadba tekintést kívánok!

TJI

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdolokes.blog.hu/api/trackback/id/tr345320029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ha kezdő lökés kell...

takacs-janos-istvan-tudatalatti-detektiv-profil.jpg

Jani vagyok. (Takács János István, TJI, Zen) Természetgyógyász-kineziológusként kezdtem 2001-ben és azóta segítem az engem felkereső embereket. Azóta folyamatosan kutatom, fejlesztem módszereimet, hogy a lehető leghatékonyabban kísérhessem a fejlődés, gyógyulás, tanulás útján azokat, akik erre vállalkoznak, bejelentkezve hozzám. Az egyéni és csoportos foglalkozásokon kívül életcélom és hivatásom átadni azt a lelkesedést, látásmódot, tiszta szeretet érzését, nyitottságot, motiváltságot, amit születésem óta hordozok és fejlesztek. Ezért írom ezt a blogot is :)

TEHÁT: Ha kezdő lökésre van szükséged, keress fel, szeretettel várlak!

ITT JELENTKEZZ BE LELKI FOGLALKOZÁSRA:

takacs.janos.istvan@gmail.com

ITT REGISZTRÁLJ ÖNISMERETI FOTÓZÁSRA:

tjicasting@gmail.com

süti beállítások módosítása